Türkiye’de Bölge Sınıflandırılması

Türkiye’de Bölge Sınıflandırması

Bölge belirli olaylar arasında benzerlik ve karşılıklı İlişkilerin olduğu alanlardır. Eğer bir alanda olaylar arasında karşılıklı neden – sonuç ilişkisi bulunmuyorsa o alan bölge özelliği taşımaz.
Bölge tespitinde öncelikle bölgeye ayıracağımız alanın ortak özelliklerinin neler olduğunu tespit etmemiz gerekir. Bu ortak noktalar; iklim şartları, bitki örtüsü, nüfus özellikleri, madenler, engebeli alanlar, düzlük alanlar, sanayileşmiş alanlar bazı ürünlerin yetişme alanları olabilir.
Bölge çerçevesinde bazı sabit, değişmez coğrafi unsurlar bulunurken değişken coğrafi unsurlar da olabilmektedir. Oluşturduğumuz bölgeye farklılık kazandıran ve onu diğer bölgelerden de ayıran bu özelliklerdir. Sabit değişmez unsurlar bölge sınıflandırmasında ilk dikkate alınacak unsurlardır. Değişken unsurlar ise ikinci dereceden bölge sınıflandırmasında önemlidir.
Ülkemizde coğrafi özellikler ve yüzey şekillerinin farklılık göstermesinden geniş alanları kaplayan bölgeler oluşturmak güçtür. Bu nedenle oluşturulacak bölgelerin alanları genellikle küçük olmaktadır.

ÜLKEMİZDE BÖLGE SINIFLANDIRMASI

A. FİZİKİ COĞRAFYA ÖZELLİKLERİNE GÖRE BÖLGELER

Türkiye fiziki özelliklerine göre bölgelerin oluşturulmasında; yer şekilleri, İklim, bitki, toprak özellikleri dikkate alınır.
Yer şekillerine Göre Bölgeler
Dağlık bölge, platoluk bölge, ovalık bölgeler olarak gruplandırılabilir.Dağlık bölgelere: Doğu Karadeniz dağlık bölgesi, Batı Karadeniz dağlık bölgesi, Menteşe dağlık bölgesi, Hakkâri dağlık bölgesi örnek verilebilir. Dağlık bölgeler kendi içinde sıradağlar, kırıklı dağlar, volkanik dağlar gibi bölgelere de ayrılabilir.
Türkiye'nin Dağları Haritası

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÇILGIN TÜRK ÜRDÜNDE 1 TON PATLAYICI İLE DEV YAPIYI YERLE BİR EDECEK

TURİZMİN ÇEVREYE ETKİLERİ